In De Regisseur behandelen we in de maand januari 2016 het boek ‘Vier bekers’ van Chris Hodges. Elke zondag komt er een beker aan bod.

De derde beker: “Met uitgestrekte arm zal Ik jullie verlossen en de Egyptenaren zwaar straffen.” (Exodus 6:6)

De eerste beker leert ons dat God ons redt van alle dingen die als een last voelen in ons leven. Daar hoeven we niets voor te doen. De tweede beker leert ons dat we onze oude gewoontes moeten veranderen, om een beter leven te kunnen leiden. Dat betere leven betekent dat je je bestemming gaat vinden. Daarover gaat de derde beker.

Een plan voor je leven
Alles wat in ons is, getuigt van de grootheid van God. In Psalm 139 lezen we dat God ons prachtig heeft gemaakt. Hij heeft een plan met ons en Hij wil dat wij daarin gaan wandelen. Wandelen in Gods plan voor je leven betekent dat je je realiseert hoe mooi Hij je heeft gemaakt en hoeveel talenten je gekregen hebt. Dat is wandelen in je bestemming.

Opruimen
Voorganger Anko Amelink vertelde afgelopen zondag tijdens de samenkomst: “Het probleem is dat wij vaak te snel naar de derde beker willen rennen. We willen heel graag weten wat onze bestemming is. Maar vaak slaan we de tweede beker over. Mensen vinden dat vaak de moeilijkste beker. Het is moeilijk om oude patronen te veranderen. Hoe vaak zeggen we bijvoorbeeld niet ‘dat kan ik niet’. Maar als God je een klus geeft, geeft Hij jou ook de capaciteit om de klus te klaren! Ruim dus je oude gedachten en verslavingen op. Ga er niet over filosoferen. Gewoon korte metten mee maken, zodat je naar de volgende beker kunt!”

Inruilen
Het volk Israël kon pas als een vrij volk gaan leven toen het oude leven in Egypte niet meer in hun systeem zat. Dit geldt ook voor ons: als ‘Egypte’ eruit is, kan Gods originele plan erin. Dat heet verlossing. God helpt ons daarbij. Zoals Hij de Israëlieten hielp door Zijn hand naar hen uit te strekken en hun vijand te straffen. Wij mogen ontdekken dat God Zijn hand naar ons uitstrekt om ons te helpen en alle obstakels te verwijderen. Anko: “Verlossen betekent eigenlijk inruilen: het goddelijk denken in plaats van het menselijk denken. Wij kunnen onze oude troep geven aan Jezus, en we krijgen er nieuw spul voor terug. Pas daarna kunnen wij de goede dingen gaan doen die God voor ons bedacht heeft. Dus troep eruit, bestemming erin!”

Voor meer artikelen over Vier Bekers verwijzen we je naar het artikel ‘Gereserveerd’ en het artikel ‘Een beter leven.’

X