Skip to main content

“Ik ben heel blij om mij te laten dopen!” begint Maurizio zijn speech in de wekelijkse samenkomst van De Regisseur op zondagochtend. Rechts van de zaal staat buiten een opblaaszwembad voor hem klaar. Het sneeuwt en het is koud. Een paar mensen hebben hem al laten weten hoe stoer het is dat hij straks in de kou het zwembad instapt. Maar waarvoor doet hij dat? Wat is dopen eigenlijk?

Voorganger Anko Amelink vertelt hierover: “In de Bijbel lezen we dat Jezus heeft gezegd: ‘Wie niet opnieuw geboren wordt, kan het koninkrijk van God niet ontdekken.’ Jezus legt hier uit dat er naast onze zichtbare wereld nog een andere wereld is. Een onzichtbare wereld, die echt bestaat. Er is iets concreets tussen hemel en aarde. Maar er moet iets gebeuren voordat je die onzichtbare wereld echt kunt ontdekken. Je moet opnieuw geboren worden. Maar wat betekent dat?

Een nieuw leven
Jezus legt uit wat dat betekent. ‘Je moet opnieuw geboren worden uit water en Geest,’ zegt Hij. Dat klinkt misschien ingewikkeld. Maar dat is het niet. Dopen is dat je opnieuw geboren wordt uit water. Je laat je hele lichaam onderdompelen onder water en komt daarna weer boven. De betekenis hiervan is dat je laat zien dat je je oude leven zonder God achter je laat in het bad. En dat je, wanneer je weer uit het water omhoog komt, een nieuw leven begint met God. Je gaat dan beginnen te leven in de onzichtbare wereld. Hoewel deze wereld niet zichtbaar is, is het effect van deze wereld op jou wel zichtbaar. Je verandert er door op een positieve manier.

Vrij van fouten
Maurizio legt uit dat God altijd wel in zijn leven aanwezig is geweest, maar dat God pas de laatste tijd echt een Vader voor hem is geworden. “In mijn leven heb ik veel foute dingen gedaan en verdriet gegeven aan mijn dierbaren,” legt hij uit. “Ik vraag vergiffenis aan onze Vader en aan alle mensen die ik pijn heb bezorgd. Mijn biologische vader, die een paar jaar geleden is overleden, was de enige persoon in mijn leven die ik zelf nog nooit vergeven had. Ik wil hem vandaag alles vergeven. Ik wil een nieuw mens zijn, vrij van het verleden. Ik vind het een heel serieus moment om vandaag gedoopt te worden. Ik wil deze mooie dag niet vergeten.”

Wandelen op een nieuwe weg
‘En wat is dan geboren worden uit Geest?’ zul je denken. Dat betekent dat mensen uit de kerk hun hand op je leggen en God vragen om jou van binnen te vullen met Zijn Geest. Je hebt de Geest van God nodig om je te leiden op je nieuwe levensweg. Door je te laten dopen stap je op de nieuwe levensweg. Met de Geest van God ga je wandelen op die nieuwe levensweg. Je gaat ervaren wat het verschil is en hoe het je leven op een positieve manier verandert. Maurizio wil dit graag: “Ik ga me inzetten om onze Vader te eren, met Jezus samen mee te lopen en me te laten leiden door Zijn Geest.”