Skip to main content

Onlangs zijn we in De Regisseur begonnen met een periode van bidden en vasten. Iedereen weet wel wat bidden is, en elke christen kent het belang van bidden. We bidden graag en het is onderdeel van onze dagelijkse activiteiten. Maar niet iedereen is in deze tijd gewend om regelmatig te vasten. Daarom in deze periode regelmatig even een overdenking over vasten.

Je kunt ons leven verdelen in twee delen: het zichtbare deel en het onzichtbare deel. Of anders gezegd: het natuurlijke en het bovennatuurlijke. Het natuurlijke is dat wat we doen, denken en voelen. Dat is zichtbaar. Het bovennatuurlijke is dat in de Bijbel ‘Geest’ wordt genoemd. Dat kun je niet zien. ‘Geest’ is Gods kracht in ons. De Bijbel noemt dat ook wel de Heilige Geest van God. Wij geloven, dat wanneer je als mens de keuze maakt om je leven aan Jezus te geven, je de Heilige Geest gratis van God ontvangt. Vanaf dat moment kun je de keuzes die je elke dag moet maken laten bepalen door de Geest van God.

Kiezen wat je wilt
Je ‘natuurlijke ik’ maakt van nature andere keuzes dan wanneer je de Geest van God ontvangen hebt. Toch blijven er soms momenten dat er een spanning is tussen wat de Geest wil dat je doet en wat je ‘natuurlijke ik’ wil dat je doet. Je moet dan kiezen. Je ‘natuurlijke ik’ kan denken, voelen en willen. En dit is – eerlijk is eerlijk – niet altijd positief.

“Ik denk …… dat hij niet normaal is”
“Ik voel me …… alleen”
“Ik wil nu……. gewoon veel alcohol”

Een heel handig instrument
Dit soort gedachten en emoties laten zich vaak moeilijk sturen, omdat ze zo dominant zijn. Met name gevoelens kunnen je echt beheersen. Juist daarvoor hebben wij de Geest gekregen, om ons denken, willen en voelen te sturen. Dat is het goddelijke deel in ons. Wanneer je de Geest van God ontvangen hebt, heb je een instrument in handen waarmee je je eigen keuzes kunt beïnvloeden. Dit kan zelfs allesbepalend zijn. Wanneer je luistert naar wat je geestelijke stem van binnen zegt, dan zullen je denken, willen en voelen veranderen. Je ‘natuurlijke ik’ heeft het dan niet meer voor het zeggen, maar je ‘geestelijke ik’ mag het bepalen.

Meer vrijheid
Wat heeft dit nu met vasten te maken zul je denken? Nou, vasten helpt je om je ‘natuurlijke ik’ te leren dat hij het niet meer voor het zeggen heeft. Hij is ondergeschikt gemaakt aan wat God door Zijn Geest in jou zegt. Hierdoor ga je andere keuzes maken. Betere keuzes met betere gevolgen. En door deze positieve gevolgen verander je. Het maakt je gelukkiger en geeft je meer vrijheid.