Skip to main content

Onlangs zijn we in De Regisseur begonnen met een periode van bidden en vasten. Iedereen weet wel wat bidden is, en elke christen kent het belang van bidden. We bidden graag en het is onderdeel van onze dagelijkse activiteiten. Maar niet iedereen is in deze tijd gewend om regelmatig te vasten. Daarom wil ik hier de komende dagen wat meer over schrijven.

Voorbereiding
Vasten betekent dat je voor een bepaalde periode iets laat staan of niet doet wat je anders wel zou doen. Je eet bijvoorbeeld een periode niet. In plaats daarvan ga je op zoek naar God. Door de hele Bijbel heen lees je dat er regelmatig werd gevast. Het meest bekende voorbeeld is dat Jezus zich veertig dagen in de woestijn terugtrok om te vasten. Hij liet zich daarbij leiden door de Geest van God. Jezus deed dit als voorbereiding op zijn grote opdracht hier op aarde. Kennelijk is dit vasten van zeer groot belang voordat je aan een opdracht van God begint. Het betekent dat je je eerst concentreert op God. Je laat daarmee zien en gaat ook ervaren dat je afhankelijk bent van je Opdrachtgever. Jezus verklaarde zich afhankelijk van God. Hij zegt dat later ook zelf: “Ik kan niets uit mijzelf.” (Zie Johannes 5:30 in de Bijbel).

Afhankelijk van God
Het eerste doel van vasten is jezelf verootmoedigen. Verootmoedigen betekent je nederig opstellen, dat je jezelf kleiner maakt dan God. Dat is jezelf afhankelijk verklaren van God. In de oorspronkelijke taal waarin de Bijbel geschreven werd, is het woord verootmoedigen verbonden aan het woord vasten. Deze woorden horen bij elkaar. Niet wij zijn belangrijk, maar het is God om wie het allemaal draait. We leren dat we uit onszelf niets kunnen, maar dat we door Hem tot alles in staat zijn.

Voorbeeld
Jezus vastte voordat hij aan het werk ging. Hij vernederde zichzelf. Hij verklaarde zich afhankelijk van God. Goed voorbeeld doet goed volgen. ?