Skip to main content

In De Regisseur behandelen we in de maand januari 2016 het boek ‘Vier bekers’ van Chris Hodges. Elke zondag komt er een beker aan bod.

De tweede beker: “Ik zal jullie vrij maken van het slavenleven.” (Exodus 6:6)

Nadat God het volk Israël had gered uit Egypte, waren ze vrij om een beter leven te leiden. Ze hoefden daar niets voor te doen. God wilde hen redden. En dit wil Hij nog steeds voor alle mensen doen. Hij wil ons dicht bij Hem hebben. Jezus redt ons van alle dingen die als een last voelen in het leven. Het is een aanbod waar je niets voor hoeft te doen, behalve het aan te nemen. Dat is de betekenis van de eerste beker.

Oude gewoontes veranderen
Maar een nieuw leven leiden is niet zo makkelijk, als je alleen het oude gewend bent. De Israëlieten dachten nog steeds als slaven. Het oude leven was vertrouwd en ze wisten niet hoe ze een vrij leven moesten leiden. Daarvoor moesten ze anders gaan denken en dat is een proces. Misschien herken je dat wel in je eigen leven. Het is niet makkelijk om oude gewoontes te veranderen, zelfs wanneer je weet dat het beter voor je is. Maar God wil ons helpen om te gaan leren denken en leven zoals Hij. Omdat Hij een beter leven voor je heeft.

Samen groeien
God heeft bedacht dat het makkelijker gaat als we dat proces samen instappen. Net als Hij een heel volk meenam op avontuur, zo doet hij dat nu nog steeds met Zijn kerk. Een gezamenlijk proces van herstel naar een beter leven. Dat is de betekenis van de tweede beker.