Skip to main content

Waarom voorjaarsschoonmaak rondom Pasen? Deze intrigerende titel kwam ik in de week voor Pasen tegen in mijn inbox. Het bleek een mail van Wake Up over Pasen. Maar wat heeft de voorjaarsschoonmaak nu van doen met Pasen?

Mijn herinneringen gingen direct terug naar vroeger. Wanneer de lente eenmaal duidelijk was begonnen kreeg mijn moeder (tegelijk met alle buurvrouwen) de voorjaarskriebels. Er was geen houden meer aan; het hele huishouden werd met bezemen gekeerd. De Grote Schoonmaak was begonnen en klein en groot werd aan het werk gezet. Iedereen moest poetsen. Net zolang totdat alles spik en span was.

In de Bijbel lezen we ook over de Grote Schoonmaak die ieder jaar in de joodse traditie een vaste plaats had. In aanloop naar Pesach (het joodse paasfeest) en het Feest van de Ongezuurde Broden werden de huizen in Israël ook met bezemen gekeerd. Alles werd schoongemaakt en vooral werd al het gist, zuurdesem uit het huis verwijderd. Zuurdesem staat voor slechtheid en boosheid, voor zonde.

Pesach verwijst terug naar de uittocht uit Egypte. Israël zat ooit gevangen in slavernij in Egypte, maar God had beloofd Israël te verlossen uit deze gevangenschap. Hij had beloofd hen weer de vrijheid te geven zodat zij Hem weer zouden kunnen aanbidden in volledige vrijheid. De Israëlieten vertrokken met Pesach in grote haast uit Egypte. Er werd een lam geslacht, er werd bloed op de deurpost gesmeerd zodat de dood geen toegang had. Er was geen tijd meer om het brood te laten rijzen. En voor vertrek uit Egypte aten de Israëlieten – staande met enige haast – onder andere deze ongezuurde broden.

Dit feest van Pesach met zijn grote schoonmaak en het geslachte lam heeft alles te maken met ons paasfeest. Op Goede Vrijdag, vlak voor Pasen, is de Here Jezus voor ons aan het kruis gestorven. “Als een lam ter slachting geleid” (Jesaja 53:7) Hij werd in plaats van ons tot zonde gemaakt. Maar drie dagen later is Hij uit de dood weer opgestaan. Levend geworden, om leven te geven. Jezus heeft ons verlost van de zonde. Hij heeft ons vrij gemaakt. Wij zijn geen slaaf meer van de zonde wanneer we Jezus erkennen als Redder en Verlosser. Hij geeft ons het Leven voor eeuwig! We zijn nu vrij!

Het is denk ik daarom goed om regelmatig, maar zeker rondom Pasen, na te denken of er wellicht nog zuurdesem in ons leven aanwezig is. Soms verstopt. Wanneer we dit oprecht vragen aan Jezus dan zal hij door Zijn Geest ons wel laten zien wat er nog opgeruimd mag worden.

“Gooi de oude gist weg, anders bent u geen vers deeg. Er hoort bij u geen gist te zijn omdat Christus, ons Paaslam, geofferd is. Laten wij dat dan ook blijven vieren, niet met oude gist of met gist van kwaad en schande, maar met het ongegiste brood van zuiverheid en waarheid”

(1 Kor.5:7 en 8 – HTB).

Ik begrijp nu waarom mijn moeder na afloop van de Grote Schoonmaak altijd zo blij was.